Laskiaistiistain hiihdot

25.2.2020

Jotta hiihtokansalle ei jäisi epäselväksi, Illin direktoraatti oli kaukonäköisesti synkannut talven Illinhiihto -kalenterin kirkolliseen kalenteriin. Harras kansa tietää hiihtoja seuraava päivä on dies cineris, dies cinerum et cilicii eli tuhkan ja säkin päivä eli päivä katumukselle. Direktoraatti oli yksimielinen siitä että hiihtäjät saavat illan hienojen tulosten perusteella puhtaat paperit. Muissa maallisissa riennoissa illan osalta harhaileville poissaolijoille välitettäköön kuitenkin muistutuksena Mens sana in corpore sano (vapaa suom. terve sielu Illissä hiihtävällä).

Itse hiihtoilta oli iloa ja riemua. Protestikuoria ei nähty vielä tänäänkään ajanottokopissa, vaikka direktoraatti sitä päivää salaa toivookin. Protestimaksun turvin talon tarjoama korppuvarasto riittäisi vuosiksi eteenpäin - jäisipä vielä kotiintuliasiksikin. Mutta vielä riitti tarjoiltavaksi Turvan hyllyiltä leivottua varmuusvarastoa maitokahvissa uitettavaksi.  Osanottajien määrä on nousussa, ja osallistujien tuloskunto kasvaa kohisten kuin kuohut Raasakan patoluukuista konsanaan. Ohessa tulokset.

Kisojen jälkeen direktoraatti piti muistelot kuinka perunakellarin katolta sai pienikin hiihtäjä kovat alkuvauhdit. Päätti siinä kaikessa viisaudessaan että nykynuorison täytyy päästä kokemaan vastaavaa vauhdin hurmaa Illin maisemissa. Perunakellaria ei meillä yleiseen hiihtelyyn löydy, mutta pamelan kukkuloista saataneen perunakellarisimulaatio aikaiseksi. FIS herrat ovat keksineet perunakellarihiihdolle oikean nimenkin skicross tahi suksikrossi. Eli näissä merkeissä kahden viikon kuluttua. Perinteitä kunnioittaville Illinhiihtäjille tarjotaan alkuerien ja finaalien välissä normimatkat. Mutta tähdennettäköön aikuiset kuulemma pääsevät halutessaan mukaan perunakellarihiihtoiloihin.